Måltider
Barnet spiser sine måltider sammen med sin gruppe, og ofte også i et mindre børnefællesskab. Ved alle måltider har vi fokus på børnefællesskabet, skabe ro, at møde barnet på barnets behov, samt fokus på de små samtaler både barn-voksen og barn-barn.
Forældrebetalt frugtordning
Vi har en forældrebetalt frugtordning, hvor forældre betaler 60,- hver måned. Dette administreres af pladsanvisningen.
Frugtordningen dækker både formiddagsmad og eftermiddagsmad, hvor der serveres brød og frugt/grønt. Vi laver hjemmebagte boller flere gange om ugen.
Madpakker
I vores børnehave har alle børn madpakke med, som spises til frokost.
Som udgangspunkt er vores tilgang til madpakken, at indholdet er forældrenes kærlighed til sit barn, og at barnet må spise det i den rækkefølge som det lyster.
Når barnet starter i børnehave, kan madpakker, drikkevaner og de nye rammer for spisepausen være en udfordring for barnet og jer forældre. Vi skaber samvær, hygge, kultur og inkluderende læringsmiljø omkring måltiderne, så barnet lærer at håndtere madpakken i trygge rammer. Når barnet lærer at håndtere madpakken i børnehaven, har barnet det mindre at lære i forbindelse med skolestart.
Modvilje mod nye og ukendte fødevare topper typisk mellem 2- og 5-årsalderen*. Modvilje mod nye og ukendte fødevarer er en naturlig del af menneskets udvikling og noget børn typisk vokser fra med alderen. Vi anbefaler derfor en madpakke med sundt mad dit barn godt kan lide. Madpakkerne er vigtige, da de skal give energi til at barnet kan koncentrere sig, lære og lege.
Som forældre skal I øve jer i ikke at presse barnet til at spise noget bestemt – og i bestemte mængder. Hvis I forsøger at presse barnet til at spise op eller spise mad, de ikke har lyst til, risikeres det, at barnets modstand over for den pågældende madvare forstærkes. Hos os er indholdet i madpakkerne et forældreansvar og vi blander os derfor ikke, heller ikke i hvilken rækkefølge barnet spiser indholdet eller om der bliver spist op.
Forældre kan have mange holdninger til, hvilken slags mad, børn skal spise – hvad er sundt og usundt, hvorfor det er vigtigt at spise bestemte fødevarer mm. Men hvis du vil støtte dit barn i at udvikle madglæde, spise varieret og have madmod til at prøve forskellig ny slags mad, skal du involvere dit barn – lad det være med i køkkenet, børn synes, det er sjovt at spise mad, de selv har lavet. Lad fx dit barn få en fast madpakkedag, hvor barnet bestemmer og laver madpakken. Snak med dit barn om, hvad der er god ”legebenzin” – så de udvikler madklogskab sammen med dig.
* Madmodige børn skrevet af Patricia DeCosta, Per Møller, Michael Bom Frøst, Annemarie Olsen